RotterdamviertdestadDe Trap als rode loper naar de wederopbouw van de stad

Rotterdam had vanaf half mei tot en met half juni 2016 een tijdelijk blikvanger: een gigantische trap met 180 treden vanaf het Stationsplein, pal voor het Groot Handelsgebouw. Op z’n Rotterdams lekker kortweg omschreven als ‘De Trap’. De steigerinstallatie, naar een idee van architectenbureau MVRDV, is een knipoog naar 75 jaar wederopbouw van de stad, dat in 2016 wordt gevierd met de manifestatie Rotterdam viert de stad!

De komst van de trap past geheel in de Rotterdamse traditie om mijlpalen van de wederopbouw te vieren. Grote manifestaties leveren vaak mooie uitkijkpunten op, zoals de Euromast voor de Floriade in 1960 en de kabelbaan over de Coolsingel voor C70. Met zijn 29 meter hoogte en 57 meter lengte was de trap een imposante blikvanger van de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! De traptreden waren er dan ook niet alleen om boven te komen, maar vooral om van het uitzicht te genieten. Dat kon bovenop het Groothandelsgebouw, dat tijdelijk werd ingericht als uitkijkpost over Rotterdam. Op 19 juni werd De Trap gesloten voor het publiek, dat in grote getale op de blikvanger was afgekomen: zo’n 360.000 mensen hebben De Trap beklommen.

Zelf ben ik er 3 keer geweest; de eerste keer om mij te oriënteren en een idee te vormen. De overige twee keer om te fotograferen. Ik heb daarbij niet alleen De Trap als onderwerp genomen, maar ook het het Centraal Station (dak), het Stationsplein en het Groothandelsgebouw. Het resultaat staat hieronder…